Menu

Pressemeddelelse · Maj 2021

Meyers står bag eventyrligt spisested

i det nye H.C. Andersens Hus

Spiseri DEILIG H.C. Andersens Hus


Meyers og H.C. Andersens Hus vil sammen skabe et forunderligt spisested. DEILIG skal på eventyrlig vis integrere måltidsoplevelsen i selve museumsbesøget.

De fleste museer og kulturinstitutioner har en café tilknyttet, hvor gæsterne kan få lidt at styrke sig på undervejs i besøget. Men oftest er der tale om caféer, der konceptmæssigt ikke har nogen særlig tilknytning til den institution, de indgår i. Sådan bliver det ikke med caféen på det nye H.C. Andersens Hus, når det helt nye museum
slår dørene op den 30. juni. H.C. Andersens Hus har nemlig allieret sig med mad- og måltidsvirksomheden Meyers, grundlagt af den danske kok og iværksætter Claus Meyer. I
fællesskab har museet og Meyers udviklet spiseriet DEILIG, hvor et måltid ikke blot er en pause fra udstillingen, men derimod en fuldt integreret del af museumsoplevelsen.

Madformidling på en helt ny måde – til både store og små
DEILIG kommer til at udfolde spiseoplevelser med afsæt i H.C. Andersens liv og fortællinger – både de verdensberømte og de mere oversete af slagsen. Samtidig bliver DEILIG et hverdagssted, som appellerer bredt – til de mange frem for de få, og til både de store og de små.

Henrik Lübker, Creative Director for H.C. Andersens Hus, udtaler: ”H.C. Andersen havde et særligt blik for den oversete og udsatte natur. Han så, hvordan selv den mindste plante rummer stor magi og spejler det største. Samme blik finder vi hos folkene fra Meyers. Derfor er det en fantastisk glæde, at vi indgår i dette samarbejde om at bruge maden og Andersen til at udforske og formidle den forunderlighed, der er overalt rundt om os – hvis blot vi har øje for den.
Claus Meyer supplerer: ”Vi skal ikke bare lave en sandwich som et løsrevet supplement til en kulturoplevelse. Vi får lov til at komme med helt ind i maskinrummet og arbejde med universet af eventyr, genstande og narrativer og hive dem ned fra udstillingens hylder og med over i vores gryder,” forklarer Claus Meyer. Han uddyber videre: ”Grundopgaven lyder på at få råvarerne til at tale – på samme måde som Andersen er kendt for at lade døde ting tale: Hvad har en majroe på hjerte? Har vagtlen ønsker til, hvordan den helst ser sig serveret? Og hvad ville den grimme tomat sige om udsigten til bare at ende i bioboksen, nu hvor den – som alle de andre, flottere tomater i drivhuset – har brugt sommeren på at vokse sig stor og saftig?”


En gastronomisk udforskning à la Andersen
Navnet DEILIG kommer fra titlen på et af Andersens eventyr, som han skrev i 1860. I eventyret møder vi en ung billedhugger, der forelsker sig i en yndefuld kvinde med havblå, nordiske øjne: ”Deiligheden havde ham fast, den fyldte ham, betog og beherskede ham,” lyder det i eventyret – men under overfladen lurer andet og mere end det, som den skønne overflade indikerer.
Marie Egede, ansvarlig for Meyers restaurantaktiviteter, fortæller om navnet: ”DEILIG har vi valgt, fordi det for os rummer essensen af Andersens forfatterskab. DEILIG er pæn og nydelig på overfladen, men rummer også mulighed for at overrumple og lade gæsten ’gå gennem isen’ fra tid til anden og opleve, hvad der også findes i eventyrets og kokkenes underverden af svimlende fortællinger.”


Flere partnerskaber på vej Samarbejdet med Meyers er det første i en række partnerskaber mellem H.C. Andersens Hus og kommercielle aktører og kunstnere, der alle har det til fælles, at de arbejder med H.C. Andersens værdier i deres produkter og udtryk. De øvrige partnerskaber vil offentliggøres i den kommende tid.


Pressekontakt
Anja Linnet // anja@have.dk// 22 65 53 48
Johannes Mandal // johannes@have.dk // 22 28 77 77

Om H.C. Andersens Hus

30. juni 2021 åbner H.C. Andersens Hus i hjertet af Odense, hvor forfatterens eventyrlige fortællinger bliver fundamentet for en helt ny type museum, der rumliggør oplevelsen af Andersens litterære univers og iscenesætter en levende verden, et totalkunstnerisk rum, hvor arkitektur, lyd, lys og en strøm af billeder hele tiden skaber nye møder mellem den besøgende og Andersens eventyr.

Odense Bys Museer er ansvarlige for udstillingsdelen af H.C. Andersens Hus. Arkitekt og totalrådgiver er Kengo Kuma & Associates, v. ansvarlig partner Yuki Ikeguchi, med C & W Arkitekter (arkitekt), CORNELIUS VÖGE APS (arkitekt), MASU Planning (landskab) og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma (ingeniør). Indholdskonceptet er skabt af Event Communications, London.

Selve museumsbyggeriet er på 5.600 kvadratmeter, hvoraf to tredjedele ligger under jorden og munder ud i et eventyrligt børneunivers. Bygningen fletter sig sammen med en labyrintisk, magisk have. Dertil kommer en bred vifte af de allernyeste teknologier og scenografiske greb, der til sammen vil levendegøre H.C. Andersens eventyrlige univers.

Designed by fingerspitz*