Menu

VILLE VAU
vidunderverden for børn
og deres voksne

I Ville Vau ligger Eventyrlandet – en sanselig verden inspireret af elementer fra H.C. Andersens liv, hans kunstneriske passion og eventyr.

Eventyrlandet består af forskellige legeoaser og scenograferede rum fyldt med spændende rekvisitter og flotte og seje kostumer til fri afbenyttelse. Læs mere om hvad I kan opleve i Ville Vau her på siden.

I Ville Vau skal børn være i følge med deres voksne.
Husk at booke billet til H.C. Andersens Hus på forhånd.

VILLE VAU HAR RAMMERNE

EVENTYRLANDET

Kom indenfor til eventyrlig leg i flotte omgivelser og fantastiske kostumer. Sæt fantasien fri og oplev, hvordan Eventyrlandet muliggør lege på nye måder. Her finder I flere scenografier, der på forskellig vis indbyder til leg, fordybelse og kreativ udfoldelse.
Det flotte Eventyrland er bygget op omkring H.C. Andersens liv og eventyr.

ATELIERET

Vil du hellere klippe, klistre og fabulere helt frit, er der masser af muligheder i Atelieret, hvor du kan øve dig i kreative processer inspireret af H.C. Andersen – og klippe klistre, så det er en lyst. Du kan også frit fordybe dig ved vores staffelier og lade penslen danse hen over papiret. I weekender og i skoleferier er atelieret åben, og du finder materialer til fri afbenyttelse.

VIL DU VIDE MERE OM EVENTYRLANDET?

I Eventyrlandet bor blandt andre Troldkvinden – og i hendes hule kan du øve besværgelse, lave magisk mikstur og fodre natugler. Hos bondekonen og bondemanden i det lille gamle hus kan du invitere på the og hjemmehæklede boller eller vugge med dukkevognen, der står klar ved de duftende lavendler.

På paladset findes hofnarrens kostume og et flot dukketeater. Kareten står klar bag paladset sammen kuskens kappe og høje hat. Og med soldatens gevær kan du marchere rask afsted til Landet langt, langt borte.

Ved siden af paladset ligger den lille by. Her bor barberen, hvor skægget kan blive studset og parykken sat. I postkontoret skal der stemples pakker og breve og køres mange ture med postvognen.

Hos bagerne kan du slynge din egen kringle og lege bytte-bytte købmand i den helt store stil. Eventyrlandet rummer også en sø med en lille båd – fra den kan du kaste din snøre. Der er en fin lille rede af siv, hvor du kan hygge dig udklædt som en svane.


Oplev levende fortællinger, deltag i workshops og udfold jer kreativt.

Programmet skifter hen over åretse det hele her

PRAKTISK INFORMATION


ÅBNINGSTIDER 2025

2. januar – 30. marts 
Tirs.-fre. kl. 13-16
Lør.-søn. kl. 10-16

*Særligt:
10. april – 16. april
Man. – fre. kl. 10 – 17

2. april – 30. juni 
Man. – fre. kl. 13 – 17
Lør. – søn. kl. 10 – 17

*Særligt:
Lukket 1. april

14. april – 21. april
Man. – man. kl. 10 – 17

29. maj – 1. juni
Tors. – søn. kl. 10-17

9. juni
Man. kl. 10-17


1. juli – 31. august 
Alle dage    09 – 18

1. sep – 31. okt 
Man. – fre. kl. 13 – 17
Lør. – søn kl. 10 – 17

1. nov – 30. dec 
Tirs. – fre. kl. 13 – 16
Lør. – søn. kl. 10 – 16

*Særligt til jul:
23. dec. kl. 10-16
26. dec. – 30. dec. kl. 10 – 16
Lukket
24., 25. samt 31. dec.

Ville Vau Atelier

Bemærk at vores Atelier har åbent i weekenden og i skoleferier (se herunder).
Lørdag-søndag: 10 – 17


BEMÆRK:

  • Børn kan besøge Ville Vau i følge med deres voksne.
  • 1 voksen kan max have 4 børn med på besøg i Ville Vau. Har I flere børn med, skal I være flere voksne.
  • Ville Vau anbefales fra 2 til 12 år, med mindre andet angives til fx de enkelte aktiviteter.
  • Vi har begrænset plads, og I kan risikere at skulle vente lidt, før I kan komme ind.
  • Der er kun adgang med billet til H.C. Andersens Hus. Denne kan bookes på forhånd.
  • Ønsker I at besøge Ville Vau som en større gruppe, skal det bookes på forhånd. Ring +45 6551 4601.
  • Årskortholdere skal også booke billet inden besøget.
  • Skoler og daginstitutioner skal booke deres ankomst via skoletjenesten.
  • Barnevogne og klapvogne kan ikke medbringes i udstillingen.
  • Tag hensyn til andre – det er børnenes univers, og der skal være plads til alle.
  • Sko skal stilles ved indgangen til Ville Vau – medbring evt. varme strømper og en pose, hvis I ikke ønsker at gå fra jeres sko.
  • Voksne er kun gratis, hvis besøget er som del af undervisning.


BILLEDSKOLE

Elsker du at være kreativ med dine hænder og er du nysgerrig på at lære nye teknikker? Så er Ville Vaus billedskole noget for dig.

Du bliver præsenteret for en masse forskellige materialer, genrer og teknikker inden for billedkunstens farverige verden. Underviser Heidi Vandal bringer ny og frisk inspiration ind i atelieret. Undervisningen spænder bredt, og vi arbejder tæt sammen med Ville Vaus børneunivers og bidrager til formidlingen på forskellige måder.

Billedskolen holder til i vores smukke atelier med udsigt over byen. I de inspirerende omgivelser er der rig mulighed for, at du kan udfolde dig kreativt og afprøve dine egne ideer.

Det kræver ingen erfaring at deltage i Billedskolen, bare at have lyst og mod på at udforske forskellige materialer og teknikker og være en del af et skønt, kreativt fællesskab.


EVENTYRLIG SOMMERSKOLE I H.C. ANDERSENS UNIVERS



TEORI OG METODE

Ville Vau er børneuniverset i H.C. Andersens Hus og består af et scenografisk eventyrland, en scene, et workshoprum og et atelier. I weekender og ferier er der mulighed for at opleve varierende aktiviteter som levende fortælling og workshops i atelieret, på scenen eller i workshoprummet på stueetagen.

I både aktiviteterne og i Ville Vaus scenografi kan børn opleve, udforske og bygge videre på H.C. Andersens liv og værker sammen med deres voksne.

Navnet Ville Vau er et lydord fra H.C. Andersens digt ” Zigeunersang”.

Årtiers erfaringer med at skabe rammer for børns leg, den nyeste legeteori samt H.C. Andersens særlige kunstneriske metode danner metodisk og teoretisk grundlag for Ville Vau.

I alle lege indgår der materialer, som deltagerne gør noget med. Materialer kan både have materiel og immateriel karakter, og der er mange forskellige slags materialer tilgængelige for de legende i Eventyrlandet. Af materiel karakter er alt fra kostumerne, legetøj som bamser og hæklede madvarer, ting fra naturen som hjortegevirer og træstammer til køkkenredskaber som gryder og piskeris. Af immateriel karakter er lyset og lyden, der langsomt skifter, og de eventyr, som fortælles på scenen, og som kan bruges i legen efterfølgende.

Eventyrlandet er designet med blik for at skabe mulige sammenhænge, hvor legematerialerne kan anvendes på vidt forskellige måder af det enkelte barn. Måske skal tekoppen i paladset ikke bruges til at drikke te af, men i stedet bruges til at skjule stjålne halskæder – eller til at spille hovedrollen i et skuespil.

H.C. Andersens var optaget af højtider, årstidernes skiften og øjeblikkets flygtighed. Eventyrlandet forandrer sig også i løbet af året. Kostumer og rekvisitter bliver løbende skiftet ud i takt med årets gang, så der altid er nye opdagelser at gøre.

Legeforskeren Helle Marie Skovbjerg har identificeret fire forskellige legestemninger, som hver især knytter sig til en bestemt legepraksis. I Ville Vau er der plads til at lege på mange forskellige måder.

Den hengivne legestemning er kendetegnet ved at barnet er i øjeblikket, i flow og i fordybelse. Ofte er kroppen stille eller bevæger sig i sagte tempo med gentagelser. Det kan være leg med dyrebamser i hytten, tegning i Atelieret eller bagning af brød hos bageren.

I den opspændte legestemning viser barnet sig frem og performer. Det er en udadvendt legestemning, der ofte har store armbevægelser, hvor det handler om at gøre sig til for et publikum. Den finder sted, når børnene fremfører dukketeater i paladset eller viser sig frem for hinanden i forskellige kostumer.

Højspændt legestemning giver børnene sug i maven eller sus gennem kroppen. Den har en intens fornemmelse af kropsligt tilstedevær, gentagelser og pludselige skift. Den er i spil i Eventyrlandet, når der leges krig, balancelege eller jorden-er-giftig med åkanderne.

Endelig går den euforiske legestemning ud på at være skør, vild og udadvendt, og børnene forsøger at overraske andre og sig selv. De udfordrer legen ved måske at sige frække ting, kaste med hæklede boller eller smadre den hule af stenpuder, de lige har bygget.

Børn lærer og udvikler sig inden for alle fire legestemninger. Eventyrlandet er designet med diversitet i legen for øje ved at de forskellige rum indbyder til forskelle legestemninger. Nogle steder er der højt til loftet, andre lavt. Nogle steder er der lyst, andre mørkt. De forskellige legestemninger kan flette sig ind og ud af hinanden, og de fleste legesituationer, vil have flere legestemninger i sig på én gang. Eventyrlandet indbyder især til leg med en hengiven og opspændt legestemning, men også højspændt og euforisk leg er meget velkommen.  

Eventyrlandet er en scenografisk udstilling og en kunstnerisk fortolkning af H.C. Andersens liv og eventyr. Det består af forskellige tableauer som barberen, lejrpladsen og paladset. Alle tableauer hænger sammen i et eventyrligt univers, men fungerer også som selvstændige oaser for børns fordybelse i leg.

H.C. Andersen var legende og improviserende i sin kunst og satte ofte ting sammen på nye måder. Det gjorde han i sine eventyr, i sin billedkunst og i sine dagbøger, bøger og breve.

Alle elementer i Eventyrlandet refererer til H.C. Andersens liv og værker. Der findes både direkte referencer som åkanden fra Tommelise, den flyvende kuffert og et dukketeater ligesom det, han legede med som barn. Andre referencer er tematiske, som når scenografien har kontraster mellem natur og kultur, by og land, rig og fattig og ude og hjemme.

Når børnene leger i Eventyrlandet, sætter de elementerne i udstillingen sammen på nye måder og skaber historier og fortællinger ud fra de ting og mennesker, der er omkring dem. Dermed får de ikke bare lov at udforske H.C. Andersens univers – de får lov at skabe nye eventyr med de samme kunstneriske metoder, som forfatteren selv brugte.

”Perspektiver på leg”, af Helle Marie Skovbjerg, 2016,

”10 tanker om leg”, af Helle Marie Skovbjerg, 2021,

”H.C. Andersens metode”, af Jacob Bøggild og Henrik Lübker, 2020,

”Tilfældets poesi”, af Klaus P. Mortensen. 2007,

”Mouritsens metode”, af Herdis Toft og Karin Esmann Knudsen, 2016

”Børns steder” af Kim Rasmussen, 2006.



LÆRINGSUNIVERSET

H.C. Andersens eventyrverden rummer unikke muligheder for kreativ læring og nye, fælles erkendelser. Vi er nysgerrige på, hvad børnene selv tænker, tolker og oplever, når de møder Andersens univers. H.C. Andersen dyrkede nemlig selv de mange perspektiver og flertydige moraler.

Læringsuniverset er en del af H.C. Andersens Hus, som eksklusivt er åbnet for skoler og institutioner, der kan booke spændende forløb for elever i alle aldre.

Designed by fingerspitz*