En hyldest til H.C. Andersen
H.C. Andersen er ikke alene en af verdens mest kendte og mest læste forfattere, beundret overalt for sine forunderlige eventyr og originale kreativitet. Nu udgør hans fantastiske fortællinger også fundamentet for et banebrydende museum midt i hans barndomsby.
H.C. Andersens Hus fortæller ikke om noget, der skete engang. Det handler om her og nu, om dig og mig. Og insisterer på at H.C. Andersens tanker og eventyr er lige så levende og gyldige i dag som i 1800-tallet, da de blev skabt.
H.C. Andersens Hus er ikke museum, der taler om H.C. Andersen
– museet taler som H.C. Andersen.
Et ganske anderledes museum
Træd ind i eventyrforfatterens litterære univers – iscenesat som et totalkunstnerisk rum, hvor arkitektur, have og udstilling hele tiden skaber nye møder mellem den besøgende og H.C. Andersens eventyrlige verden.
Her er fantasien, nysgerrigheden og forundringen i centrum og vækker os til eftertanke med nye perspektiver på os selv, naturen og samfundet.
“Projektet er vores gave til H.C. Andersen, som tak fordi vi har lært så meget af ham”
Kengo Kuma & Associates
Kengo Kuma
En magisk have midt i byen
At vandre, opleve og sanse er essentielle temaer i H.C. Andersens eventyr. I museumshaven sættes du, som besøgende, i centrum.
Haven og museet er flettet tæt sammen og lader den besøgende træde ind og ud af virkeligheden og fantasien, som vi oplever det i H.C. Andersens eventyr.
En vandring gennem stemninger
Høje hække leder ad bugtende stier gennem en række scenografiske haverum. Gennem den tætte dunkle have – med dens krogede fyrretræer – og videre ud i den lyse have, hvis lette lysende blomsterflor maner mørket væk.
Hækkene danner væggene omkring skiftende stemninger fremkaldt af planternes dufte, farvespil, teksturer og skift i skalaer, der sammen pirrer nysgerrigheden og sætter fantasien i spil.
Arkitektur i verdensklasse
H.C. Andersens hus er tegnet af det japanske arkitektfirma Kengo Kuma & Associates. Derfor er museet inspireret af japansk bygningsdesign, hvilket understreges af de runde bygninger, bløde linjer og ikke mindst af haven, som snor sig mellem gaden og museet.
Arkitekten har hentet inspiration fra H.C. Andersens eventyr og særligt fra Fyrtøjet, hvor der gennem træet åbner sig en magisk verden under jorden. Denne tanke har arkitekten videreført gennem museets trækonstruktion og den eventyrverden, som gemmer sig under jordens overflade.
“Man ender et sted mellem dét, der er udenfor og indeni.”
Kengo Kuma & Associates
Yuki Ikeguchi
Kunstnere
Tolv kunstnere fra hele verden står bag elementerne i H.C. Andersens Hus. Fælles for kunstnerne er, at deres kunst i en eller anden forstand er beslægtet med H.C. Andersen.
Deres design, lyd, lys og en strøm af billeder skaber nye møder mellem den besøgende og H.C. Andersens eventyr – og smelter sammen til et sammenhængende værk.
Udstillingerne er udviklet af H.C. Andersens Hus og kunstnerne i et samarbejde mellem det engelske designbureau Event Communications.
Mød kunstnerne og deres værker her.
Partnerskaber
H. C. Andersen har skabt universer, hvor det velkendte opdages på ny igennem fantastiske fortællinger for børn og voksne.
Med udspring i H.C. Andersen univers har museet – sammen med vores partnere i et nyopstået kommercielt og kunstnerisk fællesskab om H.C. Andersen – udforsket, hvordan vi kan skabe forundring, leg, nysgerrighed og mening hos vores brugere gennem nye samtaler, møder og produkter.
Samarbejdet skaber nye og frugtbare veje, når vi skal udbrede og fortolke H.C. Andersens eventyr – og gøre hans liv relevant for publikum.