Menu

H.C. Andersens Hus vinder fornem pris for sin evne til at smelte udstilling og læring sammen

Læringsuniverset i H.C. Andersens Hus får den prestigefyldte europæiske undervisningspris ”DASA Award” for sin andersenske pædagogik: En evne til at få udstilling og undervisning til at hænge uløseligt sammen.

Læringsuniverset i H.C. Andersens Hus er så ambitiøst og innovativt, at det i september 2022 indbragte museet den prestigefyldte europæiske undervisningspris ”DASA Award”.

I udvælgelsen lægger dommerne vægt på kvaliteten af og muligheden for læring og ser på, hvordan et museums udstilling og undervisning spiller sammen. Prisen har et særligt fokus på samspillet mellem læring og den personlige formidling og interaktion mellem elever og museum.

Til at modtage prisen på vegne af Museum Odense var overinspektør Mette Stauersbøl og museumsinspektør Mette Kiilerich i Luxembourg, hvor den store europæiske undervisningspris uddeles én gang om året af EMA (European Museum Academy).

DASA Award

Dommerne motiverer prisen til H.C. Andersens Hus på denne måde:

”Museets ambition er at skabe et Andersensk univers, hvor virkeligheden er suspenderet, og gæsten bliver en karakter i eventyrlig opdagelsesrejse, der appellerer til børn og voksne. Udstillingen om Andersens liv afslører, hvorfor forfatterens fortællinger er humoristiske, men undertiden tvetydige og sjældent har en lykkelig slutning.

Den pædagogiske og didaktiske tilgang vækker børnenes handlekraft, og giver alle børn deres egen stemme i udviklingen af kreative fortællinger.
Undervisningsmetoden og forløbene er nøje tilrettelagt, så forskellige kreative energier stimuleres og alle sanser kommer i brug. Undervisningen indeholder talrige henvisninger til det omkringliggende samfund og dets problemer, eksempelvis miljø- og kønsspørgsmål. Paradoksalt nok tilbyder dette overnaturlige fantasiunivers et spejl af muligheder for vores eget samfund. Muligheder som alle kan være en del af. Interaktion og deltagelse gennem demokratiske metoder er absolut i fokus. H. C. Andersens Hus er en hyldest til menneskets fantasi – en uvurderlig kraft for vores samfund.

Museet imponerende arkitektur, mesterlige scenografi og universelle appel vil blive værdsat af dem, der elsker H.C. Andersens værker. Det varierende og alsidige undervisningstilbud, giver unge mennesker muligheden for at opdage kreativitetens kraft, og at omsætte denne kraft til et udtryksfuldt sprog og dermed blive modne og selvsikre mennesker. H.C. Andersens Hus er en rollemodel, som mange voksne kan lære meget af.”

Overinspektør Mette Stauersbøl siger:

”Det er en kæmpe ære, at vi har vundet DASA Awarden med vores undervisnings- og læringstilbud i H.C. Andersens Hus. Vi har gennem de sidste 5 år arbejdet med, hvordan vi kunne omdanne H.C. Andersens liv, værk og tænkning til undervisningsforløb, der både er relevante, kreative og interessante for børn og unge i dag. Med prisen – og ikke mindst på baggrund af alle de glade elever og lærere, vi har haft besøg af det seneste år, tør jeg godt sige, at vi er lykkedes med det”.

Museumsinspektør Mette Kiilerich siger:

”H.C. Andersens eventyr er for alle. I Læringsuniverset har vi derfor sat en ære i, at alle elever skal lykkes på deres egne præmisser, når de besøger museet. Læringsuniverset tilbyder otte forskellige undervisningsforløb på tværs af klassetrin og temaer. Alle undervisningsforløb er udviklet i tæt samarbejde med skoleklasser, og Andersens egen kunstneriske metode gennemsyrer også undervisningsformerne, hvilket betyder, at vi er enormt bevidste om, hvordan vi møder eleverne og hvorfor. Vores sammensætning af den autentiske Andersen-formidling og åbne dialog med børnene foregår ved, at alle elever får en masse Andersen med hjem i form af fælles erkendelser, som de selv aktivt har bidraget til”.

Direktør for Museum Odense, Henrik Harnow, siger:

”Museum Odense lægger stor vægt på vores tilbud til børn, fordi de lægger grunden til den måde, vi ser samfundet på og åbner vejen til kulturoplevelser gennem hele livet. Samtidig insisterer vi på at tilbyde børn og unge et museumstilbud af lige så høj værdi og med lige så stor refleksion, som vi tilbyder voksne. Derfor betyder det meget for os at modtage ”DASA Award”, for prisen er et synligt bevis på, at vi i H.C. Andersens Hus er lykkes med at skabe et museum, som taler til og med flere generationer”.

Fakta:

Ville Vau og Læringsuniverset i H.C. Andersens Hus er blandet skabt med støtte fra Nordea-fonden.

DASA Award uddeles en gang om året af EMA (European Museum Academy).

Prisen blev uddelt efter Children in Museum Award, som H.C. Andersens Hus Ville Vau og Læringsuniverset også var indstillet til.

Læs mere om prisen her: https://europeanmuseumacademy.eu/awards/

Eller læs dommernes begrundelser for prisen til os, og de andre museer, i dokumentet her (på engelsk).

Designed by fingerspitz*